İkinci 100 Günlük Eylem Planı’nda Dış Ticaret Gündemi “Barter”

...

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 3 Ağustos 2018 günü açıkladığı “100 Günlük Eylem Planı” ile gelecek yol haritasının adeta koordinatlarını belirlemişti. Eylem planında; savunmadan AR- GE’ye, emekliden gençliğe pek çok önemli sektöre ve kesime yönelik politika tedbirlerine yer verilmişti. Cumhurbaşkanımız tarafından bugün açıklanan İkinci 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde ise, yapılan çalışmalara ilişkin özet raporlar açıklandı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, açıkladığı ikinci eylem planında, ekonomi alanında Türkiye gündeminin ilk sıralarında yer alan ihracatın, Ticaret Bakanlığı çalışmalarının temelini oluşturduğunu belirtti. Başta döviz girdisi olmak üzere; istihdam, üretim, yatırım ve dolayısıyla ülkenin refahı için vazgeçilmez öneme sahip olan ihracat konusunda ise, yerel para kullanımı ve barter ile ticaretin altı çizildi.

15 Kasım 2018 tarihinde, Uluslararası Barter Ticaret Merkezleri’nin kurulması ve uluslararası barter ile dış ticaret hacminin arttırılmasına ilişkin olarak Ticaret Bakanlığı’na sunum yapan Garanti Barter Genel Müdürü Birbey Ergün, “Dünyada Çin, Afrika ile 200 milyar dolarlık aktif barter ticareti yapıyor. Çin, Gine’nin baraj, tren yolu, ekmek fabrikası gibi ihtiyaçlarının karşılığında maden, kütük, orman ve balık gibi ürünleri almayı ya da madenlerini işletmeyi planlıyor. Örneğin; 1500 dolar fiyatı olan bir ürünü 900 dolardan almayı teklif ederek; kar etmeye çalışıyor. Çin, sadece Gine Cumhuriyeti’ne 20 yılda kullanılmak üzere, 20 milyar dolar proje kredi limiti açtı ve bunu gizli kapaklı yapıyor.” ifadeleri ile uluslararası barter ticaretinin önemini vurgulamıştı. Aynı şekilde, bugün yaptığı açıklamalarda; yeni iş yapma biçimlerine ve özellikle finansman modellerine duyulan ihtiyaç doğrultusunda, 35 Ticaret Merkezi’nin kurulmasına ilişkin planların altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel para kullanımının artırılması için 12 ülke nezdinde girişimde bulunulduğunu; hava, deniz ve demir yolu ile beyanname zorunluluğunu kaldırdığını belirtti.

Türkiye için ve özellikle de ihracatçı KOBİ’ler için çok ciddi çalışmalara ağırlık verilen İkinci 100 Günlük Eylem Planı’nın ilk çalışmasında, uluslararası barter sisteminin bir an önce devreye girmesinin büyük bir avantaj sağlayacağı üzerinde duran Garanti Barter Genel Müdür’ü Birbey Ergün, “Geride bıraktığımız 15 yıllık tecrübemiz, yüzlerce deneyimli personelimiz, bugün itibariyle 8 bini aşan çözüm ortağımız, yılda yüz milyonlarca lirayı bulan işlem hacmimiz ve akıllı çözüm üreten yaklaşımımız ile Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı uluslararası barter modelinde rol model olmaya hazırız” dedi.